Hvad er nudging?

Nudging er ét værktøj i den store værktøjskasse af adfærdsregulerende værktøjer. 

Hidtil har man forsøgt at opnå den ønskede adfærd ved at appellere til menneskers sunde fornuft. Forestillingen har været at, hvis mennesker bliver præsenteret for nok gode argumenter, så gør de det rigtige. Og dem der ikke forstår budskabet, dem straffer vi.

Problemet er bare, at vi på mange måde ligner Homer Simpson eller Anders And eller Bamse fra børne-TV. 

Forskning viser, at vi ikke er gode til at omsætte information og intentioner til handling. F.eks ved du godt, at du skal dyrke motion en halv time om dagen. Men sofaen kalder og pludselig er du involveret i alt muligt andet. Du har intentionen om at dyrke motion, men det bliver ikke til meget fysisk handling. 

Der er simpelthen for meget “støj på linjen”. Vi tænker på noget andet, vores krop har andre lyster, vi har ikke overskud til at styre vores impulser, eller det giver slet og ret ikke mening for os.

Selv når det kan være forbundet med livsfare, økonomisk ruin eller social udstødelse, lytter vi ofte ikke til de gode råd.  

Lektion 1: Hvorfor nudge? Billede afHomer Simpson der spiser en donut
Vi er lyststyrede, lette at lokke, pragmatiske, begrænsede og bundet af vores vaner - gode som dårlige.

Nudging viser vejen til nye løsninger

Nudging er en paraplybetegnelse for en række begreber inden for adfærdsøkonomien og Kognitionspsykologi..

Disse begreber forklarer blandt andet, hvad der går galt i vores hjerner, når vi bevidst eller ubevidst handler irrationelt og mod bedre viden.

For når vi forstår, hvad der går galt, kan vi også begynde at indrette verden, så vi hjælper hinanden til at træffe bedre beslutninger om bl.a. helbred, velfærd og livskvalitet. Hvilket er ideologien bag nudging.

Verdens mest kendte nudge

– og samtidig det mest misforståede

Fluen i toilettet – nok det mest misforståede nudge
Fluen i toilettet – nok det mest misforståede nudge.

Fluen i toilettet

Fluen i toilettet er opfundet af en rengøringsleder i en hollandsk lufthavn. Ved at sætte fluer i pissoiret opnåede han 80% mindre urin på gulvet.

Nudget er, at mænd som normalt ikke skænker deres stråle mange tanker, nu har fået noget konkret at ramme. En 80% reduktion, var langt bedre end noget man nogensinde havde opnået ved skilte og sure opstød.

Siden har mange forsøgt at genbruge fluen, vi har også, men mange har overset noget meget vigtigt; Nemlig at fluen gør livet lettere for rengøringsafdelingen, men den har ikke nogen videre indflydelse på brugeroplevelsen. Der er jo stadig 20% af urinen, der rammer ved siden af og alle der har prøvet at gå på toilettet ved, at selv meget lidt spild er for meget spild.

Hos Brave tænker vi meget over, hvordan vi udvikler vores nudges. Når vi skal have mænd til at ramme rigtigt, anvender vi derfor vores skydeskive. Her står Ram Mig. Det er vores signatur på de hygiejneprojekter vi udvikler. Fordelen med skydeskiven er, at urinalet stadigt fremstå som rent. Fluen i urinalet giver derimod brugeren en association om, at toilettet lugter, er beskidt og tiltrækker fluer.

Verdens mest kendte nudge er godt. Men det beviser samtidigt, at man skal tænke sig om, inden man blot efterligner en god ide. Du skal være 100% klar over, hvad din kommunikation betyder og hvad du gerne vil opnå.

Derfor er nudging sjovt, interessant og… svært. Men allermest – et godt nudge kan gøre verden bedre for en masse mennesker. Det er hele pointen med nudging.

Ram Mig-skilt. Skoletoiletter. Fluen i toilettet udviklet af Brave. Brave er eksperter i skoletoiletter.

Din automatpilot snyder dig til at spise for meget

To tallerkener med samme kvantum mad på. Et nudge til at spise mindre.
To tallerkener med samme kvantum mad på. Et nudge til at spise mindre.

Flere undersøgelser viser, at vi spiser portioner og ikke mængder. Når vi fylder vores tallerken, så overvejer vi ikke, hvor meget vi kan spise. Vi fylder tallerkenen, så det ser ud til at være en passende portion.

Ovenfor er den samme mængde mad på to forskellige tallerkener. Den venstre tallerken ser ikke ud til at være helt mættende, mens den til højre ser ud til at mætte rigeligt.  

Resultater fra forskning viser, at vi spiser ca. 20% mindre, bare ved at gøre tallerkenerne mindre.

Og hvad kan du så lære af det?

Menneskelig adfærd er ikke nødvendigvis rationel og styret af logik. Men inden du farer ud og skifter til små tallerkener, er der lige en ting, du skal vide. Det har nemlig vist sig, at det vi tager mindre af, oftest er salaten – og sådan er det med nudging.

Lige når du tror, at du har løst verdens problemer, så viser der sig nogle nye interessante og svære udfordringer.

Hvad har du lært i dag?

Næste lektion

I lektion 2 bliver du klogere på, hvorfor du tror, at alle ved, hvad du gør.

Du bliver desuden klogere på, hvordan det kan være, at du kan køre bil uden at tænke, men skal bruge al din energi på at parallelparkere.

Vi ses næste gang 🙂

Hvor langt er du nået med dine lektioner?
Du er nået så langt med dine lektioner

Skal vi ringe til dig?

Vi vil gerne ringe til dig