Krav til skoletoiletter. Få hjælp hos Brave til bedre skoletoiletter
Smiley ordning til skoletoiletter

Skrækkelige skoletoiletter

Brave er et af de eneste bureauer i Danmark, der interesserer sig for skoletoiletter. Vi hjælper folkeskolen til at få Danmarks bedste skoletoiletter.

Sådan løser du problemerne med skoletoiletter
Krav til skoletoiletter

Oversigt over gode links:
Toiletheaven.dk
Toiletfiduser.dk
Miljøteam.dk

Nyeste artikler:
Folkeskolen skider på toiletterne

For meget succes i Folkeskolen

Er børn nogle svin eller er der noget andet galt med skoletoiletterne?
Trivselsundersøgelsen fortæller, at mange tusinde børn ikke trives med toiletterne. Næsten halvdelen af alle børn går ikke på toilettet. Derfor bliver deres koncentration og indlæringsevne dårlig. Vidste du at over 50.000 børn har inkontinensproblemer? Her er et oversigt over link som behandler skoletoiletter:

Eleverne: Skolens toiletter er for åbne og for klamme
Ekstrabladet, 6 klamme skoletoiletter
Dansk Center for undervisningsmiljø om skoletoiletter
Dansk Sygeplejeråd, Uhumske skoletoiletter gør børn inkontinente
TV2 Øst om skoletoiletter
Elever må lære at leve med dårlige toiletter
Far giver afføringsmiddel til søn
Klamme skoletoiletter går ud over indlæringen
Skal skolebørn holde sig?
Rigtig mange børn lider af inkontinens. Her kan du se film om afføringsinkontinens 

Vi undersøger rigtig mange skoletoiletter. Det er ikke eleverne der er nogle svin, men hele måden vi som voksne opfatter skoletoiletter på. Det er nødvendigt med en ny menneskeopfattelse i skolerne for at løse problemet.

Skoletoiletter er en gammel historie

Skoletoiletter har været debatteret i lang tid. Men i virkeligheden er det de færreste der interesserer sig for skoletoiletter. Men det gør vi hos Brave. Vi synes skoletoiletter er noget af det mest interessante, man kan beskæftige sig med. Ikke fordi der er et æstetisk skønhed over, at færdes blandt folkeskolens toiletter, men fordi de involverer børn og voksne. Børneråde har en god rapport, som beskæftiger sig indgående med skoletoiletter. Den er fra 2009, men vi kan garantere, at den er lige så aktuel, som den gang den blev produceret.

Børnerådets rapport om Skoletoiletter 2009

Statens Institut for folkesundhed er også ude efter skoletoiletter

Statens Institut for Folkesundhed indleder således: ”Mange skoletoiletter er i stykker, de lugter, og der mangler ofte både sæbe, toiletpapir og papirhåndklæder, hvilket betyder, at en stor gruppe børn holder sig dagen igennem for at undgå toiletbesøg.” De har lavet en meget stor undersøgelse som omfatter over 8.000 elever.

Læs rapporten om skoletoiletter fra Statens Institut for folkesundhed

Den fysiske standard på skoletoiletterne er ofte værre end det man kan se ved en hurtig gennemgang. Når vi går gennemgår skoletoiletter for at rapportere om fejl og mangler kommer der rigtige mange problemer til overfladen. Ting som man naturligvis ikke oplever, ved blot at kikke hurtigt på toiletterne. Man skal blive på toilettet. Sætte sig ned og se tingene i øjenhøjde med børnene. Pludselig forstår man, hvorfor der er et problem med skoletoiletter.

Læs også: Folkeskolen skider på toiletterne

Børn sendes dagligt på hospitalet, pga. skoletoiletter

Det er skræmmende men sandt. Børn kommer på hospitalet fordi skoletoiletterne opleves som dårlige.

– Vi ser dagligt børn, der holder sig og ikke går på toilettet på deres skole, og som derfor er forstoppet, siger Ulla Kabbelgaard, leder af Børneinkontinensklinikken på Næstved Sygehus.

På klinikken behandles børn for problemer med vandladning og afføring, og en væsentlig del af arbejdet består i at vænne de små patienter af med den toiletskræk, der ofte er blevet udløst af de ækle toiletter på folkeskolerne.

Kilde: Børn sendes dagligt på hospitalet: Klamme skoletoiletter gør elever syge

Skoletoiletter gør elever syge

Det er alvorligt når hygiejnen ikke er i orden på de danske folkeskoler. I Århus har man opnormeret rengøringen. Fra en daglig rengøring til to gange dagligt. Men spørgsmålet er nok, når der er rigtig mange elever pr. toilet. Vores erfaring er at det ofte er alt for lidt. Men den spændende erkendelse, i denne nedstående udsendelse er, at mere rengøring giver færre sygedage i folkeskolen. Det er sjældent, at denne vinkel tages ind i debatten. Men denne debat er utrolig relevant. Kan vi skabe bedre toiletforhold for elever og lærer, så kan vi også mindske sygdom i skolen og ultimativt blandt forældre. Der er ufattelige økonomiske gevinster i denne betragtning, og det er et område vi forsker i. Mindre sygdom i folkeskolen er lig mindre sygdom i samfundet. Blot besparelsen på vikarbudgettet, burde skærpe appetitten til, at sammentænke toiletter og hygiejne i folkeskolen.

Se udsendelse fra TV2 Øst

Klamme skoletoiletter er selvforskyldte

En af forklaringerne på dårlige skoletoiletter kan også være strukturelt. Nogle skoler har selv ansvar for rengøringsniveauet og prioriteringen af ejendomsvedligehold. Det giver nogle skævvridninger i forhold til prioritering af penge, men også prioritering af indsatsområder.

”85 pct. af kommunerne er det nemlig ikke professionelle fagfolk, men skolelærere eller pædagoger ude i de enkelte institutioner, der styrer vedligeholdelsesindsatsen. Det viser en repræsentativ undersøgelse blandt 25 af landets 98 kommuner”.

Hos Brave ser vi også, at rengøringen måske bliver udført, men den ægte interesse for rengøringsniveauet er ikke særligt højt, givet vis, fordi skolens personale har andre prioriteringer. Men desværre er de afledte konsekvenser høje for elever og lærer. Vi er sikker på, at det ikke er en bevist proces og prioritering, men manglende engagement og manglende forståelse for konsekvenserne, hos især lærer, forældre og ledelse på skolen.

Se Klamme skoletoiletter er selvforskyldte

Sundhedsstyrelsen anbefaler 10 elever pr. toilet

På landsplan er der 19 elever pr. toilet. Det betyder en overbelastning af toiltetterne. På Sct. Hans Skole i Odense har de 39 elever pr. toilet og det er ikke tilfredsstillende. I indskolingen anbefaler Sundhedsstyrelsen 10 elever pr. toilet. I de store klasser skal der være 15 elever pr. toilet. Men de er de færreste skoler der kan overholde disse kvoter.

Se Nyhedsindslag om toiltetter i Odense.

Den eneste lov der dækker eleverne omkring skoletoiletter er Undervisningsmiljøloven, kapitel 1, §1. Den lyder som følgende

”Elever, studerende og andre deltagere i offentlig og privat undervisning har ret til et godt undervisningsmiljø, således at undervisningen kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt”

Loven siger ikke noget om hvor mange elever der skal deles om et toilet. I følge arbejdsmiljøloven skal der være mindst et toilet pr. 15 medarbejdere.

Et af de svar vi får, når vi taler med skoleledere eller rengøringspersonale er, at de aldrig oplever kø ved toiletterne, selv om der er alt for mange elever pr. toilet. Vores observationer bekræfter ofte dette synspunkt. Men kikker man på årsagen, står det lysende klart, hvorfor der ikke er kø ved toiletterne. De er ofte ikke særlige appetitlige. De bliver kun brugt, når det er højst nødvendigt.

Søg hjælp til skoletoiletter

Hos Brave arbejder vi til dagligt med at få bedre vilkår for børn i folkeskolen. Vi laver processer der giver bedre skoletoiletter og rene skoletoiletter. Hvis du vil vide mere om skoletoiletter og om hvordan vi kan hjælpe, så ring på telefon 6086 2011. Spørg efter Ashley Brereton.

Læs også:

Folkeskolen skider på toiletterne

Toilet Heaven, den rigtige få rene toiletter

Statusrapport på skoletoiletter