Arbejdsmiljø og sikkerhed

Nul arbejdsulykker skal designes

Nul arbejdsulykker, kan lade sig gøre med nudging og adfærdsdesign.

Nul arbejdsulykker med nudging og adfærdsdesign?

Du kan ikke tale alle arbejdsulykkerne væk – PUNKTUM. De vil altid komme.

Du kan sagtens skriver “pas på” eller “arbejdsmiljøet er dit ansvar”. Gentagelse af et budskab kan mange gange øger opmærksomheden. Det er en programmering af hjernen og kan naturligvis mindske arbejdsulykker. Men er det nok?

Men hvis kommunikation og uddannelse ikke er godt nok, hvad kan du så gøre?

Det handler om din forståelse af dine medmennesker. Og så tænker du måske, hvordan kan min forståelse af nogen, få dem til at ændre sig? – Svaret er, at din forståelse faktisk kan skabe nul arbejdsulykker. 

Fordi forstår du først, hvorfor dine medmennesker handler som de gør, kan du begynde at designe omgivelserne, således at ulykker ikke sker.

Forstå dem du ønsker at påvirke

Ved at forstå menneskets underliggende adfærdspsykologi, kan du næsten magisk, få folk til at gøre, hvad du gerne vil have dem til. Det er skræmmende og interessant på samme tid.

Eksempelvis ved du allerede at din og dine medarbejderes eller kollegaers evne til bevidst tænkning er begrænset – og kommunikation bruger af dette begrænsede budget. Fordi når du, især med tekst, kommunikere et budskab, forventer og kræver du at din modtager overvejer og reflektere over dit budskab. Og lige netop reflektion kræver meget bevidst tænkning. 

Hvis du alligevel skal bruge kommunikation, hvilket oftest ikke kan undgå, så vil jeg anbefale dig to ting:

  • Brug visuel kommunikation
  • Kommunikér lige der, hvor du ønsker handlingen og ikke før!

Nul arbejdsulykker skal designes

Det er tidskrævende at gentage det samme budskab. Du har måske selv oplevet at skulle gentage dig selv igen og igen. 

Gentager du sit budskab for meget, er der er en risiko for at medarbejderne begynder at blive overeksponeret for budskabet. Det vil sige, de begynder simpelthen at ignorere budskabet, hvilket ikke ligefrem fremmer dit mål om nul arbejdsulykker.

Fordi når et budskab bliver til en provokation, begynder mennesker bevist at trodse budskabet og arbejder i stedet imod budskabet. Også selv når det er til deres eget bedste!

Derfor skal nul arbejdsulykker designes.

En måde du kan gøre dette på, er ved give medarbejderne lov til at designe deres egne personlige hjelme. Lars på billedet elsker bacon og derfor står det med stort forrest på hjelmen. Personliggørelsen af hjelmen er både et sjovt indslag til hverdagen, gør Lars nemmere at huske blandt kollegaer og vigtigst af alt, så husker Lars hjelmen hver eneste dag. 

Personliggørelse og involvering skaber nemlig en større grad af ejerskab. Lars bærer sin hjelm med stolhed. Fordi for Lars er det at bære hjelm nemlig et frivllig valg og ikke en forpligtelse. 

Nul arbejdsulykker og nudging. Kursus afholdt af adfærdsdesigner Ashley Brereton

Skab en stærk sikkerhedskultur

I mange tilfælde skyldes arbejdsulykkerne en dårlig sikkerhedskultur. 

En kultur, hvor sikkerhed nedprioriteres, hvor der ikke tages ansvar og hvor ulykker efterfølgende ikke diskuteres og læres fra.

En god sikkerhedskultur har både positiv indflydelse på kvaliteten og produktionsniveauet, samt en positiv indvirkning på trivsel og arbejdsmiljø. 

Sikkerhed bør være derfor en del af din arbejdsplads identitet, samt udgøre en kerneværdi, som har betydning for alle beslutninger.

Du som leder bør sikre, at der tydeligt bliver signaleret, at sikkerhed er af højeste prioritet.  Hvordan du helt konkret gør det, har jeg givet nogle bud på. Jeg har også givet nogle bud på, hvad du gør undgå. 

Hvordan skaber du en god sikkerhedskultur?

Do's

Don'ts

Undersøg dine sikkerhedsforhold

Safety Observer er en gratis app, som kan bruges til at undersøge sikkerhedsforholdene på din arbejdsplads, samt måle din arbejdsplads sikkerhedsniveau. 

Et sikkert arbejdsmiljø -
Lad os hjælpe dig

Vi kan bl.a. hjælpe dig med:

Vi vil gerne ringe til dig

Modtag 9 gratis lektioner i nudging

Få redskaber til at forstå og arbejde med nudging. I korte lektioner forklarer vi dig teorierne og du får eksempler på løsninger.