Skab en sikker og tryg arbejdsplads

Sådan skaber du en sikkerhed og tryg arbejdsplads. nudging og adfærdsdesign. Brabe. Nudging.nu. foredrag og kurser

De hårde bananer i produktionen skal nudges

De store drenge i klassen har brug for nudging. Det er bevist, at de ældre er mindre modtagelige over for påbud, restriktioner og straf. Dette afspejles især i produktionsmiljøer. Nudging kan være nøglen til færre ulykker.

I produktionsvirksomheder er de gamle medarbejdere mere immune over for nye tiltag omkring sikkerheden på arbejdspladsen. De er jo netop det levende bevis på, at man kan arbejde 40 år på arbejdspladsen, uden at der sker noget. De er påvirket af det, der inden for adfærdsvidenskaben kaldes tilgængelighedsheuristik (eng. Avialibility heuristic).

Læs hvordan du skaber sikkerhed på arbejdspladsen

arbejdsmiljø og sikkerhed med nudging og adfærdsdesign. Kursus. Nul arbejdsulykker. produktion

Ude af øje, ude af sind

Tilgængelighedsheuristik handler om at, vi mennesker har tendens til at vurdere en hændelses sandsynlighed ud fra egne erfaringer. Det vil sige, er vi aldrig kommet til skade på arbejdspladsen, vurderer vi sandsynligheden for ulykker som værende meget lille og har vi oplevet mange eller voldsomme ulykker, vurderer vi sandsynligheden for ulykker som værende stor.

Tilgængelighedsheuristik kan have store konsekvenser for vores sikkerhed. Mentaliteten ”Ude af øje, ude af sind”, er herskerende i mange produktionsmiljøer og ligger til grund for mange arbejdslukker.

Mere interessant er det, at når vi har oplevet eller overværet en større arbejdsulykke, reduceres sandsynligheden for, at den samme type ulykke sker igen. Nu vurderer vi sandsynligheden for netop denne ulykke som meget sandsynlig, hvorfor vi er mere opmærksomme på risikoen for uheld.

Men hvordan opfordrer man så medarbejdere til at passe på sig selv og være opmærksomme på sikkerhedsrisici, der endnu ikke er opstået. Dette er et populært spørgsmål vi ofte diskuterer på vores kursus i arbejdsmiljø og sikkerhed.

Mere om tilgængelighedsheuristik?

Vil du gerne vide mere om tilgængelighedsheuristik og hvordan du kan benytte det til at ændre adfærd på mennesker, så klik videre her.

40.000 arbejdsulykker i Danmark hvert år

Men en dag går det galt. En dag er der desværre en medarbejder, som er lidt for uopmærksom eller så sker der en ændring i produktionsmiljøet, der bryder med medarbejderens daglige rutine.

Der sker en ulykke og medarbejderen går fra at være en hård banan til at være en blød banen, med såret stolthed og det der er værre.

En typisk produktionsvirksomhed, der arbejder med batchproduktion eller stykgods har mange skiftende rutiner. Det betyder at produktionsområdet ændrer sig dynamisk. Det rutinerede personale kan måske bevæge sig sikkert omkring. Men pludseligt støder de på det uforudsigelige eller har deres fokus et andet sted og en ulykke sker.

Vi mennesker har ganske enkelt ikke mentalt kapacitet til at se det store overblik, når vi er i gang med vores daglige arbejdsopgaver.

Martin ved godt, at han skal passe på de mange slanger, der ligger på gulvet. Slangerne er røde og meget synlige og ligger over hele fabriksgulvet. Forsigtig åbner Martin døren, løfter foden over de første slanger og slår hovedet noget så eftertænksomt på undersiden af batchtanken, der stikker lidt ud fra loftet.

Dette eksempel, som er lånt fra en producent, viser, at der ikke skal meget til, før vi mennesker kommer til skade.

Drop kommunikationen og byg sikkerhed

Nudging og adfærdsdesign kan give dig større sikkerhed i produktion- og industrivirksomheder. Når man arbejder med nudging og adfærdsdesign, handler det om at få menneskerne til at bevæge sig sikkert på arbejdspladsen.

Man tager udgangspunkt i at vi mennesker har begrænsede opmærksomhedressourcer og at vi ikke kan tænke og reflektere hele tiden. I virkeligheden er vi elendige til at multitaske. Både mænd og kvinder.

Det vi i virkeligheden gør, er at vi Shifttasker*. Vi skifter lynhurtigt imellem opgaverne. Skift som er så hurtige, at vi tror vi gør flere ting samtidig.

Vil du vide mere om shifttaskning, kan jeg varmt anbefale podcasten ”hjernen på overarbejde”. Her fortæller psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff passioneret om vores flakkende opmærksomhed, shifttasking og giver gode råd til at forbedre vores opmærksomhed.

drop kommunikationen og byg sikkerhed med nudging og adfærdsdesign. kursus. foredrag. Brave.dk

Vi kører på røven

En fysiologisk forklaring på vores manglende evne til at tænke hele tiden, er at vi har en over 200.000 år gamle hjerne. Den alene optager 20% af alt den energi du spiser i løbet af dagen.

Sociologiske forsøg har vist, at vi kun kan tænke på få ting af gangen. Derfor glemmer vi nøglerne eller må springe af toget for at “klippe” billetten. I produktionen glemmer vi sikkerhedsbrillerne eller glemmer at advare om at gulvet er vådt. Så har vi ulykken.

Grundlæggende kan du uddanne personalet til at gøre det rigtige. Du kan beskrive farlige områder eller dårlig adfærd og du kan diskutere det i grupper. Procedurer og forsigtighed kan skrives på internettet og du kan sætte plakater op.

Men du kan ikke dressere mennesker til at huske alle budskaberne. Du kan heller ikke forhindre dem I at fejle. Det er derfor du skal begynde at interessere dig for nudging og adfærdsdesign i forbindelse med industri og produktion.

Aktuelle emner der interesser dig

Herunder kan du se nogle af de populære og aktuelle problemstillinger som vi diskuterer på vores kursus: Et bedre arbejdsmiljø med nudging og adfærdsdesign.

#1

“Mange af vores kunder, som er håndværkere, kan ikke finde ud af at samle vores produkter korrekt på byggepladsen. Det har store økonomiske konsekvenser. Hvordan sikrer vi, at de gør det rigtigt?”

Producent af byggematerialer

#2

“På vores byggeplads har vi hele tiden udenlandske medarbejdere. Hvordan får vi dem til at efterfølge virksomhedens værdier?”

Entreprenørselskab

#3

”Hvordan skaber jeg en ny kultur i virksomheden? Vi vil gerne være mere innovative. Vores virksomhed er god til drift, men hvordan får vi de ansatte til at arbejde med produktudvikling og forbedring af vores service?”

Metalprodukter til medicinalindustrien

Hvad læser vi i øjeblikket

Butikker oplever fald i kunders brug af håndsprit

Corona tiltag er ved at miste deres kræft i forbindelse med, at frygten for at blive smittet falder blandt borgerne. Derfor skal der nu udtænkes nye tiltag til at stoppe den voksende smitte.

For meget info skader mere, end det gavner

Hvis du vil købe en vaskemaskine på afbetaling, er der krav om, at du skal have hele ni forskellige oplysninger om prisen. Men det er meget mere end vi mennesker har kapacitet til.

Din hjerne kan trænes til at glemme

Vi mennesker glemmer omkring halvdelen af ny information – noget, som vi ser, hører eller læser – inden for den første time. Det kan især være frustrerende at vide, når man sidder med en lang præsentation og ved, at der ude i horisonten ligger et møde og venter. Heldigvis kan du træne din hjerne til at blive bedre til at glemme at glemme. Altså huske.

Vi vil gerne ringe til dig

Modtag 9 gratis lektioner i nudging

Få redskaber til at forstå og arbejde med nudging. I korte lektioner forklarer vi dig teorierne og du får eksempler på løsninger.