Hygiejneprisen til Skoletoiletter indrettet og redesignet af Brave
Skoletoiletter og hygiejneprisen.

Brave og Ballerup Kommune er nomineret til Hygiejneprisen 2017. Der er et tæt opløb mod Københavns Kommune – Hjemmeplejen Indre By/Østerbro.

Forklaring på Toilet Heaven.

Toilet Heaven løser det ægte problem med skoletoiletter. Du kan ikke tale om børnehygiejne, når der ikke er vand i hanen og toilettet lugter af pis.

Det er disse problemer vi løser. Skoletoiletter er et komplekst problem. Børneadfærd og hygiejne ligeså. Derfor er der ingen nemme løsninger og hurtige forklaringer.

Læs også: Krav til skoletoiletter

Hygiejnen i folkeskolen er dårlig.

Børn vasker ikke hænder og efterlader toiletterne i en uacceptable tilstand. Der er pis og lort på sædet og på gulvet. Forklaringen er, at eleverne sviner toiletterne. Men børneadfærden udgør kun 15% af problemet. 85% af alle problemer med hygiejne og dårlige toiletter skyldes voksenadfærd.

Et skoletoilet er et offentligt toilet.

I folkeskolen er der intet ejeskab til skoletoiletterne. At drive et skoletoilet involverer over 15-20 forskellige interessenter i kommunen, rengøringsfirma, vedligeholdspersonale m.v.. Foruden lærer og elever. Det er derfor det går galt.

Hovedproblemerne er:
– Fysisk udformning og vedligehold
– Rengøring og rengøringsfrekvens
– Vedligehold og tilkaldereaktionshastighed
– Lærer skal tage ejeskab
– Ledelsen skal prioritere økonomi og tid
– Eleverne skal lære god adfærd

Det nytte ikke at fortælle børn hvordan de skal vaske hænder, når toiletterne er ulækre. Det nytter ikke at forklare dem, hvordan man skal bruge sæbe, når der ikke er sæbe i dispenseren og når der ikke er vand i hanen.

Nogle vil hævde at disse tilstande ikke hersker på deres skole. Det kan vel være rigtigt. Men så sendt som i sidste uge har jeg kontrolleret 3 folkeskoler og jeg har erfaring for over 1.000 skoletoiletter.

Toiletterne er ulækre. Vedligeholdstilstanden er ofte under alt kritik. Det er ikke ualmindeligt at 2 ud af 3 toiletter ikke fungere. Der er ikke vand i hanen. Der er ikke lys. Låsen fungere ikke. Håndtørren virker ikke. Der er ikke papirhåndklæder. Der er ikke sæbe.

Rengøringen er også kritisabel. Vi taler gammelt tis på væggen og år gammelt snavs i fugerne. Lyset har ikke fungeret i over 14 dage og låsen virker ikke.

Det største problem er antallet af toiletter. Der er op til 50-75 besøg på et toilet på en dag. Men kun rengøring en gang om dagen. Dårlig hygiejne og dårlig trivsel på skoletoiletterne skyldes ikke børn. Det er de voksne der har et problem.

Vil du skabe gode skoletoiletter kan du ikke snyde. Du skal have alle elementer med i processen. Når du først har et toilet med vand i hanen, der er rent og låsen virker. Så kan du begynde at tale om hygiejne og god børneadfærd.

Vi løser mange af disse vigtige problemer med vores koncept Toilet Heaven.

Læs hvordan Ballerup Kommune fortæller om Hygiejneprisen og om begrebet Toilet Heaven.

Skrevet af Ashley Brereton, Brave