Nytårsønsker kommer med raketfart

Ashley Brereton. Nudgingekspert fra Brave. Ashley står med en bog i hånden hvor der står Adfærdsdesign

Livet er et pokerspil

 Læs hvad du kan lære af pokerspil og de valg du tager i livet.

2022 er lige rundt om hjørnet. Det personlige nytårsønske står høj. Du skal leve et nyt liv i 2022. En frisk start. En ny begyndelse.

Du skal rydde op. Du skal motionere og du skal have mere tid til venner og familie. Er du arbejdsramt skal du selvfølgelig arbejde mindre og fokusere på de nære værdier.

Hvordan går det så med den strategi? Nok ikke meget anderledes end den du tænkte i 2021, 2020, 2019…
For mange år siden skrev jeg en ønskeliste til livet. Den har jeg lige set på igen. Den ligner sig selv. Mine tanker har ikke flyttet sig meget. Det er uhyggeligt. Jeg skal ikke komme med hele min personlige krimi her på kanalen, men blot sige; Det er meget interessant at skrive et brev til sig selv. Brevet er gemt i mange år og når du genlæser det, så åbner du din personlige “time capsul” efter 5, 10 eller 20 år.

Lær af din personlige tidsboble

Jo livet blev sikkert (forhåbentligt?) ikke som du forudså. Handlede du forkert eller kan du retfærdiggøre alle dine handlinger? Måske kan du det, måske kan du ikke. Men hvor kan du hente inspiration til at håndtere livet godt?

Her er mit udtræk af artiklen som kan give dig et godt 2022.

Poker er ligesom livet. Man skal ikke vente til man får gode kort. Du skal lære at spille de kort, du har på hånden, rigtig godt.

Hvordan spiller du så livets kort? Det gør du ved at forstå livet. Livet består af gentagelser og tilfældigheder, fuldstændig som i poker.

Lev livet som i et pokerspil

Du kan have perfekte kort på hånden, spille dem helt rigtigt og alligevel tabe, fordi heldet vender sig imod dig.

Du kan læse om Maria Konnikova som gik fra at være fattig til rig, ved at forstå livet og pokerspil. Læs hele artiklen på Zetland.

Artiklen har dybe rødder i emnet Adfærdsdesign: 
At designe adfærd og dermed  at designe livet.
.

Bliver det jul igen?

Du skal regne med gentagelserne. “Får vi en jul i 2022?” = 100% ja. Bliver det en hvid jul? Svaret er “nok ikke”. Der er kun 8% sandsynlighed for hvid jul. Det er derfor meget vigtigt at forsøge at beregne sandsynligheden for et udfald. Det er mere sikkert end at gå efter din mavefornemmelse.

Tilfældighederne må gerne måles med maven, men er mere usikkert. Så pas på med at bruge din “sunde” fornuft – den eksisterer måske slet ikke.’

Det var bestemt svært at forudse at vi fik ny Coronavariant – men dem der arbejder med epidemier vidste, at der var en risiko, men på daværende tidspunkt vidste de ikke, at der kom en der hed Omicrom.

Det er naturligvis en svær kunst som menneske på den ene side at vurdere data og på den anden at forstå tilfældigheder.

Men det du kan gøre er at blive meget mere bevidst omkring din beslutning og forsøge at basere den mere på data end du sikkert plejer at gøre i hverdagen.

Pas på marvefornemmelsen

Problemet er, at vi mennesker har en tendens til at overvurdere vores mavefornemmelse og vores skrøbelige erfaring.
Hvad er så det bedste råd du kan få til 2022: Fokuser på det du kan kontrollere og lad værd med at spilde energi på ting, der er uden for din kontrol.
Men det stik, som rydder bordet for mig, er udsagnet om, at livet er som et pokerspil, og hvis du ikke ændrer adfærd, så taber du til livet. Måske kan der drages en forsigtig parallel til ” Frit oversat: “Den der har størst tilpasningsevne, overlever livet for en stund og kan vinde i pokerspil og livet.” Læs artiklen her

Foredrag om adfærdsdesign og nudging

Book et foredrag til din virksomhed og bliv klogere på, hvad adfærdsdesign og nudging kan gøre for jer

Vi vil gerne ringe til dig

Modtag 9 gratis lektioner i nudging

Få redskaber til at forstå og arbejde med nudging. I korte lektioner forklarer vi dig teorierne og du får eksempler på løsninger.